Israelul intenționează să creeze o zonă de securitate și să mențină prezență militară pe teritoriul Fâșiei Gaza, în apropierea frontierei, părând să ignore avertismentele SUA de a evita ocuparea teritoriului palestinian după încheierea actualei ofensive, iar Casa Albă a anunțat, vineri seară, continuarea eforturilor pentru un nou armistițiu.
Premierul Benjamin Netanyahu i-a transmis secretarului de Stat american, Antony Blinken, în discuțiile private de joi, că armata israeliană va crea ”o zonă-tampon” pe teritoriul Fâșiei Gaza, la frontiera cu Israelul, pentru a evita noi incursiuni ale militanților islamiști, au declarat vineri surse citate de cotidianul The Times of Israel.
Planul lui Netanyahu pare a fi o ignorare a cerințelor Washingtonului, care insistă de câteva săptămâni ca Israelul să nu mențină prezență militară pe termen nedeterminat în Fâșia Gaza după încheierea actualei ofensive.
Israelul a informat Egiptul, Iordania, Emiratele Arabe Unite și Turcia despre planul de a crea o zonă-tampon pe teritoriul Fâșiei Gaza, conform unor oficali guvernamentali de la Ierusalim citați de postul i24News.
Ophir Falk, consilierul pentru Afaceri Externe al premierului Benjamin Netanyahu, a confirmat planul, explicând că inițiativa se înscrie în efortul demilitarizării Fâșiei Gaza. ”Este un plan mai detaliat, bazat pe procesul care va fi aplicat după înlăturarea grupului Hamas. O zonă-tampon ar putea face parte din procesul demilitarizării”, a afirmat Ophir Falk, citat de agenția Reuters.
Inițiativa a fost confirmată de un alt oficial din Orientul Mijlociu. ”Israelul vrea crearea unei zone-tampon între Fâșia Gaza și frontiera israeliană, de la nord la sud, pentru a împiedica infiltrarea militanților din cadrul Hamas sau din alte grupuri islamiste”, a explicat, sub protecția anonimatului, oficialul citat de site-ul german Tagesschau.de.
Nu este clar ce dimensiuni va avea zona-tampon pe care o analizează Guvernul Benjamin Netanyahu.
Președinția SUA a anunțat, vineri seară, continuarea eforturilor diplomatice, prin intermediul Qatarului și Egiptului, pentru un nou armistițiu între Israel și grupul islamist palestinian Hamas.
”Noi continuăm colaborarea cu Israelul, Egiptul și Qatarul în eforturile de a restabili pauza umanitară în Fâșia Gaza. Dar un lucru trebuie să fie clar: pauza în confruntări s-a încheiat din cauza grupului Hamas, care nu a putut transmite o nouă listă a ostaticilor. Președintele SUA și întreaga echipă de securitate națională mențin implicarea intensă, astfel încât să obținem eliberarea altor ostatici și să furnizăm asistență suplimentară. Dacă mișcării Hamas îi pasă cu adevărat de palestinieni, va trebui să producă o listă cu ostatici care să poată fi eliberați printr-un nou schimb”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, citat de cotidianul Haaretz.
Națiunile Unite au condamnat, vineri, reluarea confruntărilor militare între Israel și grupurile militante Hamas și Jihadul Islamic, cerând intensificarea presiunilor pentru un armistițiu durabil. ”Regret profund că au reînceput operațiunile militare în Fâșia Gaza. Eu sper în continuare că va fi posibilă reluarea pauzei în confruntări. Reluarea ostilităților arată cât este de important să existe un armistițiu umanitar real”, a declarat Antonio Guterres, secretarul general al ONU.
Volker Türk, Înaltul comisar ONU pentru Drepturile Omului, a catalogat drept ”catastrofală” reînceperea luptelor. ”Îndemn toate părțile și toate statele care pot avea influență să intensifice imediat eforturile pentru a garanta un armistițiu. Sunt foarte îngrijorătoare anunțurile Israelului privind intensifcarea și extinderea ofensivei”, a afirmat Volker Türk. Israelul și grupul islamist Hamas își atribuie reciproc responsabilitatea pentru întreruperea armistițiului.
Armata israeliană a anunțat că a bombardat vineri aproximativ 200 de poziții islamiste din Fâșia Gaza și ar vrea extinderea ofensivei militare spre sudul teritoriului palestinian, îndemnând populația palestiniană să părăsească aceste zone, deși la începutul conflictului ceruse mutarea civililor spre sud. ”Noi am observat, în ultimele 24 de ore, semnale din partea Israelului de a informa populația din Gaza despre zonele în care vor avea loc operațiuni combatante. Credem că este util”, a explicat vineri seară John Kirby.
Cel puțin 178 de persoane au fost ucise vineri în Fâșia Gaza, iar alte 589 au fost rănite, ca urmare a bombardamentelor israeliene.
Militanți din cadrul grupurilor fundamentaliste Hamas și Jihadul Islamic au lansat aproximativ 50 de rachete din Fâșia Gaza spre orașe din sudul și centrul Israelului. De asemenea, combatanți Hezbollah au lansat rachete și obuze din Liban spre nordul Israelului. Armata israeliană a ripostat în sudul Libanului, omorând cel puțin două persoane.
Foto: Profimedia
Citește și:
Administrația SUA pregătește sancțiuni împotriva coloniștilor israelieni care comit acte de violență